09 febrero
façana-principal-ise

ISE 2024: la tecnologia audiovisual amplia els límits de l’experiència digitals

Fa pocs dies se celebrava la 20a edició de l’ISE, assolint unes xifres que la situen com la més exitosa de la seva història: 73.891 assistents procedents de 162 països, que suposa un increment del 27% respecte als de l’any passat, i també ha estat l’edició més gran pel que fa al nombre d’expositors, superant els 1.400. Aquestes xifres assenyalen com les tecnologies vinculades a l’audiovisual van esdevenint un element tractor de creació de riquesa i d’innovació a molts nivells, tan industrialment com social.

ISE-2024-tecnologia-audiovisual

El 2019 arribà l’ISE a Barcelona. Enguany aquesta fira internacional ha celebrat la seva 20a edició. 

 

Més enllà dels dígits és bo fer un breu repàs a les noves tendències del sector que poden esdevenir clarament estructurals i no pas modes passatgeres com va succeir fa pocs anys amb el metavers, que encara va tenir un cert protagonisme a l’edició de l’ISE de l’any passat. Enguany ja ni se’n parla.

IA: factor de transformació del sector mèdia

La intel·ligència artificial no ha estat una de les novetats d’aquesta edició, però cal assenyalar-lo com una tendència de futur sòlida, amb la projecció que esdevindrà una de les eines bàsiques en la creativitat del sector, amb aplicacions ja immediates com la personalització de continguts, la clonació de veu o les millores en el processament de vídeo. I també l’analítica de dades, un factor transversal en tota l’activitat industrial i en el conjunt del funcionament digital de la societat.

Producció virtual: Els platós es tecnifiquen encara més

Les pantalles LED esdevenen ja una peça indispensable per a bona part de les produccions audiovisuals i ho serà encara més en el futur. Aquests platós virtuals que permeten reproduir en un espai interior escenaris exteriors, reals o no, suposa un autèntic canvi de paradigma tecnològic que permet abaratir costos i ser un element d’atractiu a noves produccions.

És pensant en una oferta de platós altament tecnificats amb pantalles LED que la pròxima ampliació del Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa i el gran projecte del Catalunya Mèdia City a les Tres Xemeneies, vol jugar les seves cartes per enfortir la musculatura de la indústria audiovisual del país i atraure nous socis internacionals.

ISE-2024-tecnologia-audiovisual (2)

Les pantalles transparents permeten explorar noves propostes audiovisuals, tot jugant amb l’espai exterior. Els drons ja formen part de la «caixa d’eines» de la producció audiovisual.

Projectors i pantalles per generar experiències immersives

Tot i que la resolució i qualitat de les imatges continua millorant, el concepte de les pantalles, siguin de LED o altres tecnologies de retroil·luminació o dependents de projectors externs, evoluciona en una direcció molt concreta: la immersió de l’espectador, client o usuari en una experiència audiovisual, sigui lúdica, professional o mercantil. Per tant, ens trobem amb un moment de transformació de les projeccions audiovisuals vinculades a sectors tan dispars com l’educatiu, el comercial (retail) o el corporatiu d’empreses, sense oblidar el de les indústries culturals i creatives: cinema, concerts i espectacles en directe…

Les pantalles s’integren en aquesta experiència i no només mostren unes imatges de gran qualitat tècnica. En aquest ISE hem vist la creixent oferta de pantalles transparents que ofereixen múltiples possibilitats de combinar les imatges que mostren amb l’entorn que l’envolta, sigui un edifici o un vehicle de transport públic. El concepte de «finestra» tindrà a partir d’ara nous significats.

La pantalla plana i rectangular ha deixat de ser l’única opció. No només pot adoptar la forma plana que es vulgui, sinó que pot tenir la forma volumètrica que es desitgi per la funció que hagi de tenir i que aquesta, a més pugui ser interactiva, sigui quina sigui la tecnologia de projecció d’imatges que s’esculli.

ISE-2024-tecnologia-audiovisual

Una esfera transformada en una pantalla interactiva que representa el globus terraqui, enmig d’un espai presidit per una gran pantalla semicircular. Una i l’altra complementada per una bateria de projectors 4K (Estand de Panasonic)

Les empreses catalanes guanyen protagonisme

La vuitantena d’empreses i centres tecnològics catalans presents a l’ISE, uns deu més que el 2023, ens situa com un dels països amb més forta presència a la fira internacional. Tot i que algunes van disposar d’espai firal propi, moltes d’elles van estar ubicades a l’estand de la Generalitat de Catalunya, i també al de l’Ajuntament de Barcelona.

Del total d’empreses assistents, la meitat estan associades al Clúster de l’Audiovisual de Catalunya; una entitat de la qual Eikonos en forma part, i que ha estat col·laborant amb l’organització de l’ISE des del seu trasllat d’Amsterdam a Barcelona el 2019. El Clúster va organitzar tot un seguit de conferències i presentacions orientades a bona part de les tendències i novetats assenyalades abans. Unes activitats que han servit per facilitar el flux de coneixement i el contacte entre empreses d’aquí i de la resta del món.

A més de la partipació tècnica en l’espectacle híbrid organitzar a l’estand de 3CAT, Eikonos ha intervingut en el muntatge tecnològic de diversos estands de l’ISE, com els de Symetrix, Williams, Arbor, Dise, Yodeck, Powersoft, AMC i Music Tribe, i en aquest cas també en el seu Demo Space, en solitari o compartit amb Pipe&Drape.

Des de que el 2019 es va anunciar que la fira s’instal·laria a Barcelona, el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya ha actuat com a connector entre l’ISE i la indústria catalana, tot afavorint la visibilitat de les empreses associades i la internacionalització del sector.

I l’any vinent tot anirà a més.

Daniel Condeminas
Consultor en comunicació

 

EIKONOS servicios audiovisuales para eventos

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *