25 noviembre

Instal•lacions audiovisuals en espais històrics i el respecte per el patrimoni

Són molts els diferents edificis històrics que han sigut reconvertit en les últimes dècades per ser dedicats a l’àmbit cultural. Antics hospitals, fàbriques, catedrals… són només alguns exemples d’això. En tots aquests casos, s’ha dut a terme una tasca de recuperació d’estructures, materials; a part d’una adaptació pel seu nou ús.

Gràcies a això, avui tenim a la nostra disposició llocs emblemàtics de la nostra història en els que podem desenvolupar instal·lacions audiovisuals en esdeveniments o exposicions dints de la programació. Un treball en el que sempre s’ha de prendre com a base el respecte pel patrimoni històric i cultural del lloc. 

L’impacte de l’arquitectura en les instal·lacions audiovisuals

Una de les fortaleses amb les que comptem si desenvolupem un projecte en un espai històric és que la pròpia arquitectura i fisonomia de l’edifici influirà poderosament en el resultat de les nostres instal·lacions audiovisuals. Si decidim fer un mapping o proyecciones 3D sobre la façana, per exemple, podem jugar amb les formes i textures per crear efectes diferents, provocant en el públic sensacions noves. I és que la relació entre l’obra artística (independentment del tipus) i l’espai és crucial per la lectura que vulguem donar en el nostre projecte, allò que vulguem comunicar a l’espectador. L’entorn ha de tenir una forta capacitat per amplificar o minimitzar el missatge, pel que s’ha d’estudiar en profunditzar quins matisos aportaran en el nostre cas concret.

Un punt que també s’ha de tenir en compte en aquest sentit és la vinculació que el públic té amb l’edifici o espai històric en el que es durà a terme el projecte. La història del recinte de la ciutat, la programació que es dur a terme en les seves muralles i la relació que té la societat amb el lloc. Tot això és la clau pel resultat.

Per tot això, quan pensem en instal·lacions audiovisuals en espais històrics hem de considerar com influeixen aquests en la nostra producció, no només a nivell macro, si no també micro. El conjunt de l’edifici, però també la sala en la que s’ubica, si és el cas.

Això pot estar referit no només en una obra artística, si no també a un esdeveniment corporatiu, una jornada o qualsevol altre tipus d’esdeveniment. Per exemple, en el cas de les projeccions, pot tractar-se d’un vídeo en el que es mostri el treball realitzat durant l’últim any.

La protecció del nostre patrimoni, essencial 

Si ens hem de decidit per utilitzar un edifici singular, amb tot el pes de la seva història, per realitzar instal·lacions audiovisuals, és important que tinguem molt en compte la protecció del patrimoni. En aquest punt, el més convenient és acudir a la pròpia institució que gestiona tot el referent a l’edifici per informar-nos com cal. El seu personal serà l’encarregat de comentar el que es pugui i no fer. Si li queden dubtes, sempre es pot concertar una cita per resoldre-les i estar segur de que allò que té en ment pot realitzar-se sense problemes.

En qualsevol cas, sempre són les instal·lacions audiovisuals les que s’adapten a l’entorn i a les possibilitats tècniques en cada cas. La seva versatilitat proporciona la tranquil·litat necessària per saber que d’una manera o d’una altra, l’essència de les nostres idees podrà transmetre’s. A més a més, la diversitat d’opcions i la flexibilitat que ofereixen juguen al nostre favor per treure el suc possible a l’espai històric en el que estiguin emmarcats.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.