Una bona pel·lícula és la suma de varis factors que la fan destacar i que van més allà de, òbviament un bon guió que compta amb una bona història. La fotografia, el ritme, la transmissió de les imatges, com s’emfatitza en unes escenes abans que en altres són entre altres detalls que de no portar-se correctament a terme, poden arruïnar un treball de mesos. Aquests detalls es duen a terme quan les càmeres s’apaguen i els actors tornen a casa: és el treball de postproducció de vídeo.
La importància d’un bon treball de postproducció de vídeo
Quantes vegades llegim la sinopsis d’una pel·lícula, ens resulta atractiva i, tot i així, després de visualitzar-la ens decebin?, quantes vegades ens hem queixat de que una pel·lícula, tot i ser atractiu, ens resulta lenta i espessa? En aquestes ocasions caiem en l’error de tirar la culpa de tot a un mal guió o un mal treball de direcció, i no sempre és així, i per a mostra el següent exemple:
Kenneth Lonergan és un reputat guionista que ens a portat obres mestres com “Pots comptar amb mi” o “Gangs of New York” i que en el 2005 va abordar el projecte de dur a la gran pantalla “Margaret”, la història d’una noia que la seva vida canvia quan presència un accident d’autobús en el que ella es veu implicada.
Tot i que la pel·lícula va acabar-se de rodats al 2006, varis litigis amb les productores implicades van produir que la pel·lícula s’estanqués en la fase de postproducció fins a principis de 2011, sent el resultat totalment del desgrat del seu creador i salvant-se únicament de la cremada per l’excel·lent interpretació dels seus actors. El problema? Tot i comptar amb un bon guió i una bona interpretació, els anys transcorreguts entre el final del rodatge i el seu muntatge final va fer que la cinta passés de mà en mà sense que les productores sabessin com rematar el metratge, donant com a resultat 150 minuts que resulten tediosos i en més d’una ocasió faltats de ritme: una postproducció que va arruïnar un treball excel·lent.
Aquest és tan sols un exemple de com davant d’una bona idea i un bon treball de realització, tot pot fallir per un mal treball en el que suposa el pas clau de tota gravació: la postproducció.
Cómo la postproducción de vídeo puede ayudar al montaje final
Una pel·lícula, sigui d’alt o baix pressupost, difícilment es composa d’una única presa o unes poques. Des de el vídeo més amateur fins a l’última superproducció de Hollywoord la componen hores i hores de gravacions, cercant la presa perfecta que pot donar lloc a repeticions fins la sacietat. Hitchock, tot un referent no només en la direcció si no també en com dur a terme a la perfecció tot un muntatge del sèptim art amb pocs mitjans, era famós per portar fins l’extenuació a tot el seu elenc d’actors que tenien que repetir una i una altra vegada escenes fins que quedessin impol·lutes a vista del genial director britànic.
Tant esforç mereixia la pena sens dubte a tenor dels resultats vistos en les pel·lícules brillants com Psicosis, Vèrtic o Rebeca però, què hagués passat si Hitchock hagués disposat dels millors mitjans i el millor equip de postproducció? Potser el propi caràcter excèntric del director no hagués lliurat als seus actors el fetitxe de tan estrés, però sense dubtar-ho el resultat hagués quedat encara més per a la història, ja que la postproducció no només serveix per unir i donar sentit a totes les gravacions, si no també per perfilar i retocar detalls que arrodoneixen la filmació, tals com el color, la llum, el so, els matisos… fent escenes que per sí soles igual no transmetien tot el que poden transmetre, en la fase de muntat se’ls hi tregui el màxim profit.
La rematada a la suma de tots els factors
No cal un pressupost milionari per a que una bon idea sigui plasmada amb un bon resultat cinematogràfic, si no que amb la qualitat necessària i els millors mitjans en cada una de les parts que conformen una pel·lícula, es poden obtenir resultats excel·lents sense necessitat de pertànyer a la Meca del Cine.
Un bon guió, un bon equip de gravació, un bon elenc d’actors i una bona edició de vídeo són els quatre ingredients que asseguren un resultat excepcional, però concretament gràcies a l’últim factor, la postproducció de vídeo, podem millorar tot allò que se’ns hagi pogut quedar al tinter durant la gravació o millorat fins a donar-li una qualitat excepcional. Un exemple més de qe sempre ens hem de rodejar dels millors elements i eines de treball així com del millor equip de professionals que tinguem a la nostra disposició.