25 octubre
Las tablet pueden servir para educar mediante contenido interactivo

Com integrar els continguts interactius en el món de l’educació

Les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació han irromput en les nostres vides i en qüestió d’uns quants anys estan canviant la nostra manera d’aprendre i relacionar-nos amb l’entorn. Ja no és d’estranyar veure com un infant agafa un mòbil i amb una destresa sorprenents és capaç de manejar perfectament (inclòs millor que molts adults). I per això la creació de continguts interactius per a l’educació han adquirit gran importància. Com podem millorar la forma en la que ensenyem als infants amb les noves tecnologies?

El joc, una de les claus

El fet de que els petits vegin la dinàmica com un joc i no com una cosa obligatòria que han d’aprendre’ls pot ser una punt important a favor del professors. Es tracta d’una estratègia que aquest professional ha de dissenyar de forma conscient i col·laborar amb el disseny de programes que s’utilitzaran com a recursos dintre l’aula. Un exemple clar en aquest sentit el tenim en la Direcció de Tràfic del Govern Basc, que ha dissenyat un joc a infants entre 8 i 12 anys de seguretat vial. Per a això, s’utilitza un “súper heroi de la seguretat” que recluta ajudants per dur a terme una sèrie de missions.

Aquestes tecnologies, continguts interactius i dinàmiques construeixen un recolzament a l’itinerant de l’educació seguit en les classes. Llum d’establir-se com la única via per ensenyar, són un complement perfecte per ajudar als infants a comprendre millorar la realitat a través de la imatge. Els experts afirmen que en els pròxim quinze anys les noves tecnologies convertiran en entorns interactius a les escoles. Mentre tan, en aquesta transició, els centres educatius més conscienciats sobre els beneficis que poden aportar tots aquests programes, van en davantera en la seva inclusió en les aules.

Les tablets, unes de les protagonistes

Els alumnes de cada cop més escoles han substituït els pesats llibres a la motxilla per un Ipad. Les institucions educatives l’han posat en el centre de tota la seva estratègia d’aprenentatge i s’han transformat en la principal eina d’estudi. En ella tenen no només unes edicions digitals dels llibres, si no també altres recursos de tipus pedagògics com poden ser mapes conceptuals, vídeos, esquemes i accés a algunes webs seleccionades pel professorat. La idea que tenen el centre és anar encara més enllà i crear els seus propis continguts interactius personalitzats.

Per altra banda, segons una enquesta publicada recentment, un 15% dels alumnes estudia ja amb tablets en l’aula i més d’un 77% dels pares esta d’acord amb aquesta mesura. Unes altres dades reflecteixen com aquesta nova tendència es va obrint poc a poc entre les aules espanyoles.

Es tracta d’una aposta a la que poden unir-se qualsevol escola, que tenen la possibilitat d’adaptar aquestes eines d’estudi a la seva pròpia filosofia, al perfil dels seus alumnes i a les matèria a les que vulguin aplicar-les. Un immers mar de possibilitats que obra la porta a la realització de projectes educatius únics. Un gran i emocionat repte en el que el professorat s’ha d’implicar per poder proporcionar les directrius adequades.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.