19 febrero

Solucions audiovisuals en l’escenografia teatral

Des de l’era del teatre a Atenes sota Èsquil, Sòfocles i Eurípides, la comunitat teatral sempre ha fet ús de les últimes tecnologies de l’època. Els dispositius mecànics, l’acústica i la il·luminació han estat una part fonamental de qualsevol actuació, però els avenços dels darrers anys estan canviant l’escenografia teatral en termes de creativitat i producció.

A mesura que el hardware i el software es tornen cada vegada més assequibles, els mètodes també estan arribant a tot l’espectre de les arts escèniques, i no són només un curs aplicable a espectacles de gran pressupost.

Com ha canviat la tecnologia l’escenografia teatral?

Fa dècades alguns professionals experimentaven amb la tecnologia, però ara per als estudiants la tecnologia està totalment integrada a les seves vides i la seva relació amb el medi és diferent. Els estudiants aborden el vídeo com una eina comú per a obtenir l’aspecte correcte que desitgen per a un set o una producció teatral.

Les noves generacions sempre estan a l’avantguarda dels nous desenvolupaments en les arts, per la qual cosa no hauria de ser una sorpresa que les noves generacions busquin un tipus diferent d’experiència quan assisteixen al teatre.

En aquesta transició del teatre analògic tradicional al nou món digital destaquem sis aspectes en els quals la tecnologia ha canviat l’organització de l’escenografia teatral:

La tecnologia obre la porta a millors equips de so

Els dispositius de captura de so, com els micròfons, ara són molt més petits i fàcils d’implementar que mai. No es necessiten tots els cables de so, ja que s’espera que les caixes de l’escenari digital (digital Snake) siguin elements integrals en l’equip de so a l’escenari. A més, els instruments musicals ara depenen en gran manera de la tecnologia digital per a crear les instrumentacions contemporànies requerides.

Vídeo i multimèdia poden transformar actuacions

Sembla estrany que el teatre busqui emular el cinema aplicant projeccions de vídeo però el que emociona són els avenços fins a noves formes de fer teatre. Cada vegada més companyies estan treballant amb multimèdia i combinant teatre en viu amb gravacions de vídeo per a proporcionar espectacles envoltants i la tendència sembla anar cap a escenaris cada vegada més interactius.

El futur brillant de la il·luminació teatral

La tecnologia LED està reemplaçant la il·luminació tradicional de tungstè i ha desenvolupat sistemes específics per a l’entorn del teatre aportant avantatges com minimitzar sorolls produïts per la ventilació, necessària per a evitar que els focus s’escalfin, o la possibilitat de connectar en cadena més unitats, cosa que suposa menys distribucions d’energia i cablejat.

La impressió 3D i el disseny d’utilleria

El creixement de la impressió 3D s’ha convertit en un recurs més per a les companyies de producció. Aquest procés els estalvia molt de temps i esforç i realment els ajuda a complir els terminis ajustats de la indústria.

Una vegada un camp creatiu com el teatre descobreix una nova tecnologia, les idees comencen a fluir i cada vegada és més comú integrar llums o sons en el disseny de vestuari.

Automatització digital en el backstage

L’automatització pot ser molt notable a l’escenari quan s’apliquen sistemes hidràulics que eleven plataformes o decorats sencers. En una escala més petita, molts sistemes tradicionals en l’escenografia teatral ara es basen en processos automàtics gestionats digitalment per professionals tècnics en esdeveniments audiovisuals des del backstage.

Xarxes socials com a canal de venda

Les xarxes socials s’estan convertint ràpidament en la forma més efectiva per a vendre entrades. Això és molt pràctic per a la companyia de teatre petita o independent, ja que la quantitat de compradors potencials d’entrades que una producció pot assolir ara depèn completament de la seva presència a Internet i la seva comunitat digital, en comptes del seu pressupost publicitari.

Si bé la tecnologia juga un paper crucial en el contingut del teatre, també canvia la forma en la qual es creen i gestionen les produccions. Actualment les dades ajuden a conèixer i desenvolupar les nostres audiències amb mètodes més tangibles i de la mateixa manera que un lloc web o un dispositiu mòbil, els esdeveniments han de ser receptius.

La tecnologia ens ha fet molt més eficients i des d’Eikonos treballem per a oferir l’última tecnologia a disposició dels vostres esdeveniments culturals.

Si necessites assessorament no dubtis a consultar amb l’equip d’experts d’Eikonos. Parlem!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.