08 octubre

Realitat augmentada en l’educació: tecnologia per l’aprenentatge

Vivim moments en els quals els continguts ens bombardegen a través d’una multitud de canals: mitjans, televisió, publicitat, cartelleria… per no parlar d’Internet i de les xarxes socials.

Per a les agències i empreses de comunicació, captar l’atenció del públic suposa tot un repte, donat que està exposat a una gran quantitat d’estímuls. Si ens referim als joves, el cas esdevé fins i tot més complicat, sobretot pel fet que són nadius digitals. De fet, en el cas de l’educació, els docents han d’esbrinar no només com captar l’interès del seu alumnat, sinó també com mantenir-lo en el temps.

L’ús de tecnologia audiovisual aplicada en aquest entorn resulta útil i eficient, com s’ha demostrat amb l’aplicació de la realitat augmentada en l’educació.

La realitat augmentada permet ampliar informació a partir d’elements virtuals aplicats sobre el món físic.

La tecnologia permet que els educadors puguin inventar una infinitat d’escenaris d’aprenentatge sense haver de sortir de l’aula, combinant de manera fascinant coneixement i entreteniment.

Realitat augmentada en el sector de l’educació

Fent ús de l’RA (realitat augmentada) es potencia la forma de transmissió d’informació i s’obre una infinitat de possibilitats. Però, com? Per exemple, sobreposant capes a un mapa, afegint elements a la geografia, veient com funcionen els òrgans del cos… De fet, alguns museus s’han adonat del potencial d’aquesta tecnologia i ja l’han integrat a les seves exposicions per oferir una experiència més estimulant i immersiva als seus visitants.

Aquesta tecnologia no només potencia el caràcter lúdic i motivacional dels estudiants, sinó que també aporta altres beneficis:

  • Els alumnes se senten còmodes amb la tecnologia, que normalment no abunda a les aules. Aquest “gap” que existeix entre la seva rutina i la dels col·legis es pot salvar amb l’aplicació de la realitat augmentada.
  • Captant millor la seva atenció, es facilita que l’alumne aprengui més i millor. Reté la informació de manera molt visual i d’aquesta manera sortim de l’escenari dels textos monòtons tot passant a viure experiències.
  • Millora la participació de l’alumne a l’aula gràcies a la combinació d’informació i entreteniment. Els joves se senten com si fossin a un joc més que no pas a una aula, cosa que per ells resulta divertit i amè.
  • Permet l’adaptació a qualsevol nivell educatiu o contingut, tot respectant els diferents ritmes d’aprenentatge.
  • Desenvolupa la curiositat, afavorint la indagació i l’interès per conèixer més sobre un tema.
  • De forma pionera, les emocions agafen protagonisme mentre els alumnes aprenen. Ho aconseguim gràcies al fet que els estudiants poden veure i sentir moments històrics o situacions que abans els costava d’imaginar, però que ara poden viure en primera persona.
  • Tenim l’avantatge de comptar amb el factor sorpresa, molt fàcil d’aconseguir amb aquesta tecnologia.

Com podem veure, l’ús d’aquesta tecnologia, cada vegada més present en el sector de l’educació i en constant evolució, pot suposar enormes beneficis i possibilitats il·limitades mentre facilita l’aprenentatge.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.