23 enero
audiovisuales para museuos

Produccions audiovisuals per a museus i exposicions

Fa temps que veure exposicions i visitar instal·lacions en Museus va deixar de ser una activitat plana i analògica.

La innovació en tecnologia audiovisual també ha arribar a les sales d’exposicions. Gràcies a això, el visitant compte avui en dia amb accés a un aprenentatge més complet i innovador, a més de que els nous dispositius doten la visita d’una altra perspectiva, molt més enriquidora.

Però això no és el fruit de la casualitat. En l’actualitat, els continguts audiovisuals permeten afegir noves maneres i potents formes per a la transmissió d’informació que es pretén oferir als museus. Continguts multimèdia en diferents formats visuals – com és el mapping, l’holografia i animacions 3D – ens ofereix valuoses eines per captar l’atenció del visitant.

Amb l’ajuda dels creadors que generen produccions audiovisuals ad-hoc, facilitem la comprensió i el impacte immediat dels visuals.

L’objectiu dels equips audiovisuals no és la de digitalitzar de manera buida una realitat. És la de complementar els productes artístics i els objectes valuosos, potenciar el contingut més clàssics amb la innovació audiovisual i fer que la visita al Museu sigui una experiència única i valuosa.

Si t’estàs preguntant com han canviat audiovisuals per Museus la manera en la que “consumim” contingut en els mateixos, segueix llegint. 

 

Com la tecnologia enriqueix la manera en la que veiem les exposicions

Actualment, el visitant d’una mostra interactua amb la informació i, de fet, cerca a través d’aquesta. Es submergeix en el conjunt d’obres que té davant i la profunditat d’aquesta relació, la majora de les vegades ve donada per com s’ha presentat la informació i la capacitat que l’usuari té d’interactuar amb les obres.

És important entendre la diferència entre enfrontar-se a la informació d’una manera passiva a ser partícip de la informació que se’ns mostra. Gràcies als continguts digitals interactius en exposicions i museus podem tenir una interacció molt més fàcil i participar en el contingut de manera activa.

Primera presa de contacte

Prenent com a exemple una exposició de pintura o escultura, el primera nivell ens aporta una vista ràpida que ens permet comprendre quatre o cinc conceptes bàsics de l’exposició. Parlem de senyalètica i elements senzills que ens aporten informació molt específica com qui és l’autor, la data, l’època…

Nivell tècnic

El segon nivell profunditza en el contingut gràfic i ens dona informació sobre l’obra, com es va fabricar, els seus aspectes artístics i estilístics…

Tecnologia audiovisual

En el tercer nivell entra en joc la tecnologia, que ens aporta una perspectiva diferent de l’obra que tenim davant de nosaltres mostrant-nos informació que no s’aprecia a primera vista. Aquest contingut audiovisual, que pot ser en vídeo, projeccions, panells interactius… amplia dades sobre la idea i essència de l’obra, el que volia mostrar l’autor, llença preguntes, obre debats, ens ajuda a ampliar detalls, etcètera.

Al marge dels nivells en sí, tant comissaris d’exposicions com els visitants són coneixedors de l’important paper que té la tecnologia aplicada a l’art; en gran part per la manera en que facilita als visitants a entendre un concepte, una intenció artística o una obra mitjançant audiovisuals lúdics i didàctics per a totes les edats i perfils de públic.

La tendència és crear experiències visuals i sensorials. Ho podem aconseguir gràcies a la realitat virtual o al desenvolupament de projeccions evolvents, entre d’altres, que portin els nostres sentits a un altre nivell i a que l’experiència sigui cada cop més personalitzada.

Com t’imagines les visites al Museu en el futur? Parlem!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.