28 julio
Audiovisuales para cine de verano

La importància dels projectors audiovisuals per muntar un bon cinema d’estiu

Estem a l’estiu, època on tots sortim al carrer a gaudir de les bones temperatures i de les possibilitats d’oci que en aquestes trobem. Entre elles, una de les que més triomf són els cinemes d’estiu.

De juny a setembre són molts i variats els cinemes d’estiu que es poden gaudir al llarg de tota la geografia: des de els municipals, que aprofiten llocs emblemàtics de la ciutat com sales improvisades de cine, iniciatives privades que aprofiten patis o estàncies a l’aire lliure per als seus passes, fins les propostes veïnals, que només calen carrers i racons públics del barri per a que amb vàries cadires i molta il·lusió compartir moments cinèfils.

El combo projector-pantalla-so per arribar a tots els públics

Un cinema d’estiu és cine perquè reprodueix les sensacions que es produiran en la sala tot i trobar-se a l’aire lliure, sense  la protecció de l’acústica i els reflexes que proporcionen quatre parets. Com aconsegueixen que, per a una audiència major de la que podria haver-hi en la majoria dels casos en una sala de cine, tan els de primera com última fila no perdin detall de la definició ni del so?

La resposta està en l’elecció d’un bon equip de so i una pantalla de projecció acord a la mesura necessària per l’espai escollit. Òbviament un cinema d’estiu que ocupi l’extenció de mig camp de futbol, necessitarà una pantalla jumbo acord a aquesta mesura i el condicionament adequat per a una audiència molt nombra més enllà dels 1.000-2.000 espectadors que tenen una sala mitja de cine de gran mesura.

 “L’extensió destinada per instal·lar el cine d’estiu és important per saber la distància des de la pantalla fins a l’últim espectador, i acord a aquesta mesura es determinarà la intensitat de cada element audiovisual”

Però sobre tot, el que assegura l’èxit d’una bona sessió cinematogràfica a l’aire lliure és l’amplia oferta de projectors, que van des dels òptims per projectar en petites sales i auditoris, fins als que bé podrien cobrir les necessitats de l’estadi mencionat amb anterioritat.

Per això, el més important és saber com escollir el millor projector per l’esdeveniment audiovisual, i a partir d’aquí, adequar la resta de necessitats.

En els ANSI Lm està la clave

Si ens fixem en les característiques d’un bon projector, trobarem una guia numèrica denominada ANSI Lm. Tot i que no hem de caure en l’error, es tracta de dos conceptes diferents.

Per una banda tenim ANSI, que són les sigles del American National Standards Institute, un organisme que s’encarrega de certificar que una determinada medició – per exemple, en aquest cas la medició de la intenció lluminosa d’un aparell- és correcta. Un certitificat de garantia i qualitat imprescindible és quan parlem de possibles subjectivitats com un rang lumínic.

Per altra banda tenim Lm, abreviació de Lumen, la unitat que s’utilitza per mesurar la força del flux lluminós, és a dir, la intensitat amb la que una làmpara, lot, projector o dispositiu similar pot il·luminar un espai o superfície.

Quants ANSI Lm necessito?

A partir dels 200-400 ANSI Lm ja parlem de projectors audiovisual de qualitat, tot i que per un àmbit reduït com podria ser una sala, pel que no és adequat per exteriors ja que es pot veure compromesa la definició de centelleigs, brillantors y altres circumstàncies de l’entorn.

Per exteriors i més concretament un cine d’estiu, a partir dels 15.000 ANSI Lm podríem solucionar les necessitats d’un cine de barri i al voltant dels 30.000 les d’un auditori i formats panoràmics. A partir d’aquí ja parlem de qualitats pròpies per macro-esdeveniments i que s’adapten a circumstàncies com les de projectar en superfícies en relleu.

Si ens faltés potència llumínica per tenir una il·luminació, natural o artificial, que no podem controlar i que molestés a la projecció es pot recórrer a l’ús de dos projector que es solapen amb la mateixa imatge. És el que coneixem com una projecció DUAL. D’aquesta forma es pot doblar la potència lumínica i així millorar la visibilitat en condicions adverses.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.