07 mayo

Instal·lacions interactives per a museus i exposicions

El sector dels museus i les sales d’exposicions no viu al marge de la tecnologia. Res més lluny de la realitat. De fet, una sala que estigui orientada a oferir experiències noves i úniques d’alt valor afegit és aquella que aposta per la imatge, interactivitat, la connectivitat i la comunicació.

Actualment, amb l’aparició de noves solucions, suports i mitjans de comunicació digital, alguns museus han reaccionat de manera molt activa en la incorporació d’interactius per a museus. Això ha implicat treballar durament i amb equips experimentats per a desenvolupar encara més la forma i el missatge de cadascuna de les mostres.

Entre els canvis més significatius que es poden observar destaquen els nous recursos interactius com a instal·lacions dinàmiques, tallers educatius i solucions d’entreteniment que animen de forma activa als visitants a explorar i comprendre millor el contingut de les exposicions.

De la mateixa manera, hem vist com les sales incorporen sofisticats sistemes de processament d’imatges 3D, realitat virtual, realitat augmentada, entre d’altres.

A tot això, s’uneix l’afany de grans institucions de crear alternatives i activitats paral·leles destinades al públic infantil. Així, els nens aprenen jugant i explorant en un context interactiu amb el qual ja estan familiaritzats. Ningú millor que ells per a manejar-se amb pantalles i elements tàctils que desenvolupen el que s’està veient en una pintura, escultura o en altres formes artístiques.

 

Audiovisuals per a museus

 

El joc com a protagonista en museus i exposicions

És així com s’ha incorporat el joc per a ampliar els coneixements de petits i adults, que poden investigar sobre les obres amb l’ús de les pantalles interactives, il·luminació i entorns evolvents.

Ja hi ha espais que aposten per la recreació d’escenes a diferents escales, amb personatges, actuacions en directe i performances que porten l’experiència molt més enllà del que és una mera visita a un museu aproximant-lo a l’espectacle en si.

En el camp de la naturalesa i la ciència, les galeries han sabut portar al seu terreny el camp de les sensacions. Així, no és estrany tenir l’opció de participar activament en les exposicions, havent de desxifrar endevinalles, tocant in situ textures, sembrant fins i tot plantes o participant amb els animals en la seva vida quotidiana.

Les olors, aromes, sabors, formes… s’integren amb el visitant i la relació que sorgeix és inoblidable.

 

Equips audiovisuals que aporten la interactivitat en els museus

Alguns dels materials audiovisuals que ajuden a fer més interactius els museus i sales d’exposicions amb el di d’enriquir l’experiència dels visitants són:

  • Pantalles de LED, un suport versàtil amb diferents finalitats (informatives, publicitàries, estètiques…)
  • Edició de contingut amb subtítols per a facilitar la comprensió de tots els públics.
  • Dispositius mòbils i tòtems interactius al llarg de tot el recorregut de l’obra.
  • Àudioguies per als amants d’ampliar el contingut exposat amb informació de l’autor. Dotar a l’exposició de diferents idiomes o diferents discursos o continguts, adequats per a diferents grups de visitants com ara nens, adults o experts sobre el tema.
  • Projeccions de vídeo en suports alternatius com el terra, la paret, per a aportar més vida i personalitat en el espai.

 

Aprofitar els avantatges de la tecnologia per a ajudar el visitant a obtenir un major coneixement mitjançant un format alternatiu i atractiu és, sens dubte, un factor a tenir un compte. A més, l’experiència que aporten els interactius per a museus afavorirà que el visitant retingui en la seva memòria aquesta vivència i, en conseqüència, gran part del que hagi après.

Necessites ajuda per al teu nou projecte museístic? Tens dubtes sobre el material audiovisual que necessitaràs per a aportar valor afegit a la teva exposició? El nostre equip de professionals estarà encantat d’assessorar-te en tot el procés. Parlem!

 

Eikonos instal·lacions audiovisuals fixes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.