28 febrero

La força de les instal·lacions audiovisuals en museus

Anar a un museu és una experiència que acompanya a tota escapada o període de vacances. Sigui en una gran ciutat o en zones naturals, és fàcil trobar-nos amb galeries, sales d’exposicions o centres d’interpretació.

Els museus tradicionalment han estat espais icònics que albergaven grans obres d’art. Ara, amb la digitalització, cada vegada són més els que han ampliat la seva proposta i ofereixen divulgació per a nens i tallers pràctics relacionats amb la seva temàtica.

Les instal·lacions audiovisuals en museus cobren, en aquest sentit, una gran rellevància.

Visitar un museu avui dia no és el mateix que en altres temps. Més que caminar i veure objectes, el que es viu actualment és una experiència sensorial. Les imatges en moviment tenen més presència que mai. Així mateix, són habituals les projeccions d’imatges, la realitat virtual i elements interactius amb els quals el visitant pot seguir aprenent o completar la informació que s’explica en un panell.  Això és molt més comú si la instal·lació està dirigida a nens. Les mostres es pensen com una zona de jocs en la qual els més petits exploren mentre es diverteixen.

L’expressivitat de les instal·lacions visuals en museus

Hem recopilat algunes de les maneres per augmentar la càrrega emotiva de les exposicions amb la finalitat de tenir una connexió major amb l’audiència. Així, aconseguirem que la visita es converteixi en una cosa memorable.

  • Posada en escena de les instal·lacions audiovisuals. Planifica no només el que vols exposar, sinó com es mostrarà al visitant. Busca l’efecte sorpresa donat que serà la millor manera de captar la seva atenció. Situa en llocs estratègics les millors obres perquè l’usuari es vegi obligat a passejar per tota la sala i gaudeixi no només de l’objecte estrella, sinó de tot el context que l’acompanya.
  • Il·luminació. Res d’això seria possible sense una il·luminació coordinada per un equip professional. Depenent de com orientem els focus de llum o la intensitat amb la qual comptin, dotarem l’espai amb diferents matisos: festiu, lúgubre, intens, assossegat… Cada sala d’un museu és única, per la qual cosa s’ha de triar la solució audiovisual més adequada per a cada una d’elles.
  • Tecnologia audiovisual. La innovació també està present en els museus a través dels millors equipaments de so i imatge. No pateixis si no comptes amb tots els suports, ja que el lloguer de material és una de les opcions més recomanades perquè et permetrà estar al dia sense realitzar un gran desemborsament.
  • Reconstruccions narratives i interpretacions de fets. Facilita que els visitants recreïn les accions del que estan veient. Les dramatitzacions, projeccions de fets històrics i escenificacions d’algunes situacions connecten amb més força amb els usuaris. Dissenya una experiència immersiva i assessora’t amb els experts d’Eikonos.
  • Experiència sensorial. Tot plegat s’emmarca dins de la denominada museologia sensorial; un moviment caracteritzat per l’estimulació dels sentits. Tradicionalment ha estat el sentit visual el qual ha predominat en l’escena museogràfica, però ara és diferent. El que es pretén és que el visitant entri en un espai receptiu, en el qual els seus sentits es despertin. L’exposició en imatges, per descomptat, també desperta la imaginació i evoca records tot convertint la visita en una trobada única.

Vols convertir un museu en una font d’inspiració? Parlem!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.