11 julio
EIKONOS historia del proyector de vídeo

Història del projector de vídeo: de l’analògic al digital

El ritme vertiginós de la revolució tecnològica fa que considerem els diferents dispositius i materials audiovisuals com un elements més de la nostra rutina, sense parar-nos a pensar en tota la història, canvis i millores que han anat resolvent al llarg dels anys per respondre a les nostres necessitats.

Avui expliquem la història del projector de vídeoun dels dispositius tecnològics més comuns en el nostre dia a dia, especialment en el món corporatiu, les fires, conferències i esdeveniments.  

Evolució històrica

  1. Tot va començar al cinema

Sense dubte, la indústria cinematogràfica va ser la gran impulsora d’aquest aparell que, avui en dia, utilitzem inclús a les nostres cases o escoles. Al voltant del 1880, el fotògraf Eadweard Muybridge va inventar el primer projector (Zoopraxiscope), mitjançant la projecció d’imatges fotogràfiques en blanc i negre o de granats a color des de discos de vidre que giraven a certa velocitat per donar la sensació de moviment – un dels inicis, també, del món de l’animació.

Més tard, els germans Lumière, van evolucionar aquesta tecnologia per crear amb  èxit el primer projector cinematogràfic.

  1. Les influències del televisor

Amb la invenció de la televisió, en els anys 1940 i 1950, el projector va experimentar un canvi en la seva tecnologia, en particular el tipus de funcionament basat en CRT (Tubs de Rajos Catòdics). En un Projector a CRT la imatge que es genera és la mateixa que en un televisor convencional, mitjançant tres tubs de color vermell, verd i blau respectivament que, en superposició, generaven una imatge a color (el famós model RGB) de manera analògica.

Aquest tipus de projector es van utilitzar durant molts anys, pràcticament fins la dècada de 1990.

  1. Tecnologia LCD i DLP

Amb l’arribada del nou mil·lenni i la febre social per seguir evolucionant digitalment, a l’any 2000, es va realitzar la priemra projecció en públic de cinema digital, amb la tecnologia dLP desenvolupada per l’empresa Texas Instruments.

En els projectors DLP, la imatge es crea a partir de diminuts miralls col·locats en un xip semiconductor i en el que cada mirall representa un píxel de la imatge que després es projecta. La quantitat de miralls correspon amb la resolució de la imatge. A diferència dels anteriors, el contrast i la profunditat milloren notablement.

En l’actualitat, són els més utilitzats en el mercat, juntament amb la seva principal rival: la tecnologia LCD.

Vàries tecnologies a la nostra disposició

Gràcies a aquesta evolució, avui en dia podem escollir entre un ampli número de models i tecnologies.

El LCD, per exemple, destaca per la naturalitat i bona lluminositat en els seus colors, mentre que els seus negres no són tan profunds, a diferència de la tecnologia DLP que, a la seva vegada presenta una majora qualitat en la nitidesa i contrast.

No existeix un projector perfecte per a tot, si no que haurem de trobar quin és el millor projector segons les nostres necessitats. 

Si necessites un projector pel teu pròxim esdeveniment o conferència, deixa que el nostre equip de professionals t’assessori per escollir el dispositiu que més encaixi al teu contingut. Parlem!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.