17 enero

Formats i aspectes tècnics del Live Streaming

 

Quan celebrem un esdeveniment el factor espai o lloc pot convertir-se en un problema a l’hora d’aconseguir assistents. És comú que molts dels possibles espectadors al nostre esdeveniment no puguin assistir ja sigui per un tema d’ubicació o de temps.

Casos comuns i fàcilment reconegudes són per exemple el llançament d’un producte a nivell global o la celebració d’una gala d’àmbit internacional. ¿Com fer per a que els assistents a aquest esdeveniment no es vegin limitats? ¿Com obrir el nostre esdeveniment a tot el món i multiplicar així el nostre abast? Aquí és on els equips audiovisuals i les tecnologies de la comunicació resulten claus a l’hora de donar-li una major difusió al nostres esdeveniment a través del streaming. 

El terme live streaming fa referència a la transmissió d’àudio i vídeo en directe a través d’Internet. En termes tècnics consisteix en la codificació del vídeo (ja sigui en alta definició o estàndard) i el seu enviament a través de dades a un server o servei de delivery, on qualsevol usuari del món amb connexió a internet pot assistir en directe a l’esdeveniment. Aquest ha propiciats la creació de grans plataformes internacionals de conferències o congressos com és el cas de Ted Talks, que implica una democratització d’accés al coneixement. Independentment de qui siguis i on estiguis, si t’interessa un tema i tens accés a Internet, pots assistir a qualsevol xerrada en el món, ¿interessant, veritat?

Usos i exemples del Live Streaming

El Live Streaming té una gran varietat d’usos i pot fer-se servir en la retransmissió de tot tipus d’esdeveniment. Tot i així, poden classificar la seva aplicació en tres grans grups:

Live Streaming bidireccional

Aquest és el cas de quan la comunicació del streaming funciona de punt a punt, és a dr, d’un emissor a un receptor i a l’inrevés. Exemples clars serien quan connectem un quiròfan en directe amb un congrés mèdic, o inclús una cosa tan senzilla com una trucada per Skype entre dues persones.

Un emisor varios receptores

Si no ens fixen en l’àmbit del e-learning i els webinars ens trobem amb un altre tipus de format de streaming, en el que un únic emissor està en contacte amb varis receptors al mateix temps que poden generar alguna interacció amb ell. Un professor que dona una classe magistral a cent alumnes a través d’Internet i respon a les seves preguntes simultàniament per exemple.

Live Streaming unidireccional

Finalment, ens trobem amb la retransmissió unidireccional d’esdeveniment. En aquest casos un grup de receptor massiu assisteix a l’esdeveniment d forma remota però sense poder interactuar amb el receptor. Aquest seria el cas de la retransmissió d’esdeveniment o conferències, al més pur estil televisiu en el que el receptor es limita a rebre la informació.

Fases del Live Streaming

Per entendre a un nivell més tècnic el funcionament del Streaming dividirem les diferents fases per les que passa la senyal de vídeo fins a arribar a la pantalla final:

Captura o Live Source: sistemes de càmeres o fonts d’imatge que capten o generen el contingut visual a retransmetre.

Codificació: la imatge captada es codifica a un fitxer informàtic que es transmetrà en forma de dades.

Connexió: passem aquest fitxer de dades a Internet, al servidor que s’encarrega de la seva difusió per la xarxa.

CDN o Red de difusió de continguts: gràcies a aquesta fase aconseguim multiplicar el forma d’aquest fitzer per a que pugui reproduir-se en diverses plataformes com pot ser Apple, Windows o Android i que diversos usuaris ho visualitzin de forma simultànea. En funció de 3 factors diferents necessitarem un major o menor ample de banda per a que això sigui possible; la duració de l’esdeveniment, la quantitat d’usuaris conectats de forma simultànea i finalment, la qualitat de la retransmisió de vídeo.

Afortunadament, l’auge del live streaming ha vingut acompanyat de l’aparició de diverses plataformes que faciliten la seva difusió a un baix cost, com és el cas de Youtube, Facebook Live o Periscope. Si vols conèixer amb major profunditat de l’equip tècnic que necessites per fer un streaming pots veure’l aquí.

Des d’EIKONOS, sempre aconselllem l’ús de vàries càmeres o recursos visuals per dotar de major dinamisme a la retransmisió. De totes maneres, es pot realitzar un muntatge en viu variant entre primers plans del ponent, plans generals de la sala, insercions de Power Point, etcètera. En definitiva, el streaming és un recurs cada cop més utilitzat que ens permet multiplicar l’imnpacte del nostre esdeveniment sobrepassant les barreres espaials.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.