18 julio
Equipo para platós de televisión

Quin equip audiovisual necessito per muntar un plató de televisió?

Un dels entramats més complexos que ens podem trobar en l’àmbit audiovisual és un plató de televisió. Aquests escenaris són tan complexos que fins i tot s’organitzen visites guiades en les quals es poden admirar la gran quantitat d’elements que els conformen i que donen lloc a la màgia.

Els nous formats televisius i la tendència creixent a l’espectacularització de la comunicació, han donat lloc a una forma de fer tele en la qual se’ns mostren les entranyes d’aquesta. No obstant això, hi ha qui encara desconeix tot el que s’amaga darrere les càmeres.

L’equip per a plató de televisió està conformat per multitud d’elements que s’uneixen com un puzle, junt a un increïble grup de professionals que fan possible que des de casa gaudim dels nostres programes preferits.

 

Equips de captació d’imatge, gravació, il·luminació i so

Són els braços armats d’un plató. Els equips de vídeo-gravació, il·luminació i so estan en continu “moviment”, pateixen un canvi constant en funció de les necessitats del programa. Tot i això, el nivell de planificació en televisió arriba precisament a preveure possibles situacions i poder disposar dels mitjans per escometre-les.

Les càmeres van i venen, canvien de plans, des de la realització es va d’una a una altra per construir l’emissió i donar-li ritme. Poden ser robotitzades, operades per control remot, a l’espatlla, amb trípode, en grua, muntades en un rail de travelling… És a dir, existeixen totes les possibilitats perquè la creativitat no trobi límits tècnics.

La graella sobre el plató situa sobre l’escenari un sistema d’il·luminació, com pantalles KINO, focus HMI o Fresnel, encarregats d’aconseguir el millor ambient a través de diferents tipus de llums i temperatures de color, cuidant tots els angles, evitant ombres no desitjades i no tacant pantalles de vídeo o led.
No es tracta només de “posar llum”, ja que l’art d’il·luminar perquè surti bé en pantalla és un verdader exercici d’equilibri entre la tecnologia i la creativitat artística.

El so també és important. Els presentadors precisen de sistemes que recullen la seva veu, a més de la necessitat de què tot l’equip (càmeres, realització, regidor, director, productor, etcètera) estiguin connectats entre si, mitjançant equips d’intercomunicació. Els micròfons (de mà, de diadema, de sobretaula, ambientals) o, inclús monitors per portar el so al públic del plató ho completen.

 

Panels de LED o pantalles de plasma

Tant com per aportar informació al públic durant la pròpia emissió com per informar o guiar als propis presentadors, els panels i pantalles són un equip per platós de televisió indispensable. Incorporen elements gràfics, fotografies o vídeos que recolzen, a manera de teló de fons, les paraules del presentador i col·laboradors.

Les pantalles LED aporten molt valor als continguts i afavoreixen el que veiem el programa com un espectacle sense parangó.

 

Pantalles no convencionals

De la mateixa manera que les pantalles de LED o plasma de gran format, trobem pantalles de corbes, còncaves o convexes, pantalles que es mouen.

Aquestes poden ser, a més, d’una sola peça o formada per diverses creant un mosaic, el que converteix la projecció de la imatge en un gran conjunt visual que ho podem adequar a la mida que desitgem.

Poden fer la mateixa funció que les primeres o podem trobar-les fora de pla, on compleixen altres funcions: ajudar al presentador o col·laboradors, o formar part de l’ambientació. Poden tant mostrar l’emissió en directe o informació necessària per conduir el programa, com ser un complement decoratiu amb textures i colors.

 

Dissenyador d’escenografia

Aquesta figura de l’equip és l’encarregada de concebre l’aspecte físic del programa, el mobiliari, els elements decoratius… En complicitat amb el dissenyador d’il·luminació, serà el primer canal de comunicació amb el públic.

No és el mateix dissenyar el plató d’un noticiari, d’un late night o d’un programa tipus magazine. Tot té el seu caràcter, inclús la idiosincràsia de la cadena per la qual s’emet ha d’estar representada en la idea general del que veurem a les nostres pantalles.

 

Necessites més informació sobre l’equip per a platós de televisió? Parlem!

Eikonos instal·lacions audiovisuals fixes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.