26 mayo

Els efectes especials i visuals en el cine actual

Avui en dia és pràcticament impossible trobar una pel·lícula d’èxit en la que no s’utilitzin efectes especials i visuals. A tots ens venen a la ment títols tan actuals com Els Vengadors: la era d’Ultró, Mad Max: Fury Road, o la fantàstica Interestellar.

Tampoc cal anar molt lluny ja que a Espanya també trobem pel·lícules amb multitud d’efectes: des de a gran Lo imposible de Bayona, fins a la última de Torrente: Operació Eurovegues de Santiago Segura.

L’ús d’efectes especials en el cine no sempre és sinònim de qualitat. A vegades, aquests mateixos efectes juguen en contra i es converteixen totalment en prescindibles i inclús molests. Com veurem és important saber quan i com utilitzar aquests efectes visuals.

No obstant, existeix una mica de confusió sobre els efectes especials i visuals en el cine. Tendim a pensar un terremot gigantes, com el que veurem en l’estrena de San Andrés pròximament, s’ha aconseguit mitjançant efectes especials. Segurament sigui cert, perì una mínima part. El que veurem en pantalla seran efectes visuals generats per ordinador. Veurem les diferència enre uns efectes i els altres.

Quina és la diferència entre els efectes visuals i els efectes especials? 

En poques paraules, els efectes especials es duen a terme en el set durant la producció, i els efectes visuals es fan en post-producció. Aiò no vol dir que l’equip d’efectes visuals no estigui involucrat en la producció i l’equip d’efectes especials no estigui involucrat en la post, però les decisions creatives realitzades per cada equip en general es refereixen a les seves respectives fases en el procés de la fabricació de pel·lícules.

Els efectes especials es poden dividir en dues categorieS: òptics i mecànics. Els efectes òptics es realitzen mitjançant la manipulació de la càmera i la il·luminació que a la mateixa vegada farà que l’escena adquireixi un aspecte diferent del que sembla a simple vista. Això podria implicar terballar amb diferents objectius i filtres, tipus d’il·luminació, o moviments de càmera que juguen amb l’úll humà i aconsegueixen l’efecte desitjat. El director de fotografia i el supervisor d’efectes especials són els encarregats d’assessorar al realitzador i al director en el set per aconseguir el que es desitja.

Cada tipus d’especialitza s’implica en treballar durant un rodat en viu i pel general es refereix a fer que les coses semblin una cosa que no són. Per exemple la manupulació de les condicions climàtiques com el vent i la neu és una gran part d’efectes mecànics. Pirotècnia i treballar amb models a escala és un alter aspecte d’efectes mecànics.

Els efects visuals s’han convertit en una part fonamental del que és la realització de pel·lícules. Com deien a l’inici de l’article, actualment és difícil trobar una pel·lícula d’èxit que no fagi ús dels efectes visuals.

Aquests efectes es realitzen mitjançant la creació d’imatges (CGI), 3D o animació generada per ordinador. El superviso d’efectes visuals pren totes les devisions creatives i treballa directament amb el director per assegurar-se de que aconsegueix la imatge desitjada.

El coordinador d’efectes visuals, per la seva banda, treballa pel supervisor d’efectes visuals en la post-proucció, i el productor d’efectes visuals funciona com un productor en línea i gestiona el cost dels efectes.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.