24 marzo

Edició de vídeo: com donar vida al teu projecte audiovisual

Realitzar un projecte audiovisual és més complexa del que a priori podem pensar. Rodar un curtmetratge, un vídeo promocional per una empresa o l’anunci d’una mara necessita d’un gran equip tècnic, a més de tots els equips i mitjans audiovisuals necessaris.

Les fases d’aquest tipus de projectes i rodatges són 3: la creació, el rodatge i l’edició de vídeo.

La fase  de creació, inclou parts més creatives com el guió i el storyboard però a la seva vegada la planificació prèvia al rodatge; el pla de producció, cera de localitzacions, lloguer d’equips tècnics, càsting d’actors, etcètera.

Una vegada tinguem tot ben clar i organitzat arribarà una segona fase, més coneguda com la producció o el rodatge. En aquesta fase és quan realment filmem la història, es fa en les localitzacions i participa tot l’equip artístic i tècnic.

Finalment, quan el rodatge es dona per finalitzat arriba la fase d’edició o postproducció.  En aquesta fase final processem tot el material filmat per crear la peça final. Així, es realitza el muntatge del vídeo, la postproducció del so, la correcció de color, efectes especials en cas de que siguin necessaris, grafismes, banda sonora, etcètera. Unint tots els elements de forma coherent per aconseguir la peça final que planejàvem des de la primera fase de creació. 

És important l’edició de vídeo

Dir que una fase és més important que una altra seria un error, ja que tan la creació, com la producció o l’edició són essencials per la creació d’una peça audiovisual. Sense una d’aquestes fases, totes les altres perden el seu sentit. Però centrem-nos aquesta vegada en la fase final, l’edició de vídeo.

L’edició de vídeo és el moment en el que agafem totes les peces soles que componen la nostra història i les unim. En aquest moment es decideixes coses tan importants com el ritme que tindrà el muntatge, el tipus de música que l’acompanyarà i per tant el sentiment que generarà a l’espectador, l’ús dels efectes sonors, la correcció de color i el seu efecte en la fotografia, etcètera. Sense una bona edició de vídeo una peça audiovisual queda a mitges.

Has pensat alguna vegada com seria una persecució d’Indiana Jones sense la banda sonora?, has tractat de veure alguna vegada una pel·lícula de terror sense els efectes de so?, t’has imaginat una pel·lícula sense cap muntatge amb un sol pla? Ara que ho diem, si que existeixen vàries pel·lícules que s’utilitzen la falta de muntatge com a recurs estètic (La Saga de Hitchock o Victoria de Sebastian Schipper com exemple més recent).

Es necessiten coneixements tècnics molt concrets per l’edició de vídeo, i en algun moment pot semblar un fet mecànic, però és importantíssim també comptar amb un component artístic-tècnics, tan com ho són els equips audiovisuals que s’utilitzen. Podem dir que l’edició de vídeo és la base d’un bon muntatge audiovisual i, a partir d’aquí, es construeix tot el que l’espectador (en el cas d’una pel·lícula o curt) o els assistents a un esdeveniment (en el cas d’un anunci o vídeo promocional) van a veure en pantalla.

Què es necessita per a una bona edició de vídeo

El primer que es necessita és un bon material de base amb el que poder jugar en el muntatge fins donar amb l’estructura adequada. Si durant el rodatge no s’han fet tots els punts de vista necessaris, no s’han enquadrat bé al pla, o hi ha faltes en la font de so, el muntatge, difícilment podrà aconseguir un resultat òptim. Per això, el material amb el que treballar serà un punt de partida i requisit fonamental.

Un altre exemple important seran els equips informàtics i audiovisuals per a l’edició del vídeo. Si vols un resultat perfecte en quan a la qualitat de la imatge i del so, el material tècnic és importantíssim. En el nostre blog ja tenim un article amb tot el que necessita una bona sala de postproducció de vídeo.

Per últim, no podem oblidar el personal tècnic i artístic que utilitzarà el material gravat i els equips audiovisuals per donar vida al teu projecte audiovisuals. Si vols ajuda en qualsevol de les 3 fases, a EIKONOS comptem amb tot el que necessitaràs: equip tècnic i material audiovisual. Contacta amb nosaltres i et prepararem una proposta personalitzada. Parlem!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.