24 diciembre
Elementos audiovisuales para revitalizar museos

Continguts interactius: una clau per rejovenir els museus

El món dels museus i les exposicions camina a passos agegantats i  de les tradicionals visites s’ha passat a un nou escenari en el que la interactivitat i el moviment han guanyat molta presència. La creació de contenguts interactius capaços de multiplicar l’impacta en les audiències és una peça clau per potenciar aquesta branca de la cultura i guanyar punts entre les noves generacions.

De la mà de les noves tecnologies han sorgit multitud d’espais en els que el públic més jove s’ha convertit en l’autèntic protagonista d’unes experiències capaces de deixar petjada. Una aporta per la innovació i la creativitat que compta amb el recolzament dels professions de l’educació que han ressaltat l’efectivitat d’aquestes creacions en els programes d’aprenentatge.

Creacions capaces de tenir impacte en els natius digitals

Els més petits de la casa són avui en dia natius digitals. Consumidors d’un tipus d’informació que els hi arriba en formats molt diferents al que consumien els seus pares, a alta velocitat i a través de múltiples formats presents en el seu dia a dia. Es tracta d’una generació exposada a centenars d’estímuls que arriben en molts casos via Internet, una cosa que està obligant a la industria cultural a multiplicar el seus esforços creatius i el ingeni per poder arribar a aquesta jove audiència, i més en la branca educativa.

 Amb aquesta taulell de joc, la interactivitat a través dels continguts és una peça interessant ja que entén al públic, en aquest cas el dels infants, com un receptor actiu dins del procés de la  comunicació dels missatges i el convida a participar en ells. Una forma de convertir a l’espectador o al visitant a un museu en protagonista de la mostra, ja sigui a través de la paraula, el moviment o plantejant dinàmiques que estan tenint interessants resultats en sales d’exposicions o diferents tipus d’esdeveniments en els que han estat presents.

La interactivitat: una peça clau en l’educació infantil

Tocant la pantalla, generant moviment per mitjà d’accions o responen i seguint les indicacions o passos oferts des de les pantalles, el món dels continguts audiovisuals ha obert noves possibilitats per adaptar-se al llenguatge dels més petits i rejovenir alguns espais clàssics com els museus. Una aposta interessant que està donant lloc a espais en els que la interactivitat ha passar de ser una anècdota a convertir-se en senyal d’identitat de les sales d’exposició i en premissa obligatòria per a que els creadors puguin presentar en elles els seus treball.

En el cas de les produccions adaptades als més petits, la comunitat educativa ressalta alguns punts forts a favor dels continguts audiovisuals i l’important paper que estan jugant en escenaris com els museus, entre els que destaquen algunes afirmacions com les següents:

  •  Els museus es perfilem com espais interessants per l’aprenentatge i la comunicació. La interactivitat en els continguts figura com una palanca divertida i amenaper oferir als més petits coneixement en àrees com la ciència, les matemàtiques o l’art amb resultats destacats.
  • Els continguts audiovisuals en un espai com el museus permeten portar als joves cap a un aprenentatge fora de la rutina, una forma d’aprendre molt més informal. Es tracta d’unes propostes en els que més enllà de la vista, els infants poden tocar, manipular i entrar en un espai dirigit a despertat tots els seus sentits que facilita l’aprenentatge trencant amb la rutina i les dinàmiques habituals de l’aula.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.