22 mayo
audiovisuales para museos

Com els mitjans audiovisuals han revolucionat els museus

Aprofitant que el passat divendres 18 de maig va ser el Dia Internacional dels Museus, volem donar-te algunes raons que et motivin a fer alguna visita. La tecnologia ha inundat tots i cadascun dels racons que trobem al nostre pas. La societat i els models d’oci han canviat aquest fenomen i les institucions han hagut d’adaptar-se al canvi.

Així ha passat a l’àmbit de la cultura, i també als museus, on des de fa un temps la tecnologia audiovisual s’ha convertit en un element indispensable. De fet, lluny de ser entorns fixats al passat, els centres museístics han sabut com ningú incorporar l’última tecnologia a les seves instal·lacions i espais. Tot per proporcionar una experiència completa i especial al visitant.

Avui al bloc d’Eikonos t’exposem alguns dels objectes que la tecnologia i els audiovisuals han aconseguit per transformar i donar vida a l’art d’exposar als museus.

Facilitar la comprensió

Vivim un temps de constant evolució tecnològica. Avui als nostres museus s’han incorporat tot tipus de recursos audiovisuals: projeccions 3D, hologrames, pantalles interactives, sons envolupants, automatismes, etc. Que controlen l’ambient lumínic, aromàtic i inclús la climatització de l’espai.

Els mitjans audiovisuals no només han modernitzat els museus, sinó que serveixen per a dinamitzar i donar vida a un contingut complex, on trobem grans quantitats d’informació i no sempre és fàcil de digerir. Una de les maneres per transmetre més fàcilment la informació és personalitzar-la per a cada tipus d’audiència.

A partir de les senzilles audioguies, hem evolucionat fins a desenvolupar tecnologies com la NFC (Near Field Communication) i la RFID (Radio Frequency Identification), mecanismes que permeten a l’espai identificar a cada visitant i reaccionar de manera diferent a un perfil prèviament programada. Per exemple, la majoria de museus reben visites de diferents perfils prèviamanent programat. Per exemple, la majoria de museus reben visites de diferents perfils i edats. Amb aquestes noves tecnologies, cada individu pot registrar el seu rang d’edat en iniciar la visita i els elements audiovisuals que li proporcionaran la informació, ho podran fer de la forma més comprensible pel seu perfil.

Més informació al mateix espai

La tecnologia ajuda a optimitzar l’espai físic i això aconsegueix que a una sala de dimensions reduïdes puguem trobar molta informació d’interès i no només això, sinó que desitgem descobrir-la.

Podem oferir al visitant una tablet amb una aplicació de realitat augmentada que a l’hora d’enfocar diferents elements de l’exposició, li aparegui una guia virtual amb explicacions concretes.

Un lloc més atractiu

Com ja hem dit, la tecnologia ha transformat la visita a un museu amb una autèntica experiència multisensorial. L’espai i els elements tecnològics interactuen amb el visitant per submergir-lo de ple a l’exposició.

 

Que la imatge d’un personatge de l’època romana t’acompanyi i t’expliqui les ruïnes romanes on va viure fa milers d’anys, fa de la visita un viatge al temps. Aquest és el cas del projecte que d’Eikonos pel Museu d’Arqueologia d’Empúries. Mitjançant la interacció amb el públic, aquestes eines i recursos audiovisuals per museus obren un camí que facilita la comprensió.  

Entendre temes que a priori poder semblar complexos, és molt més senzill amb la informació audiovisual que ofereixen ara els museus a cada racó.

Eikonos instal·lacions audiovisuals fixes

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.