05 abril

5 tendències audiovisuals que arriben per quedar-se

No és nou el fet de que el sector audiovisual, per la seva estreta relació amb el sector tecnològic , la innovació i la creativitat, és un sector en constant evolució en el que cada any es presenten nous avanços, formats i reptes.

Què és el que li depara el futur al sector audiovisual? A continuació, analitzem 5 noves tendències audiovisuals que arriben i sembla que ho fan per quedar-se. 

#1: Vídeo 4K / Ultra High Definition (UHD)

El vídeo 4K ha anat fent-se camí progressivament per diverses aplicacions i supera en quatre vegades la resolució del conegut format Full HD (1080p). Aquest forma s’introdueix principalment a través de monitors de vídeo, videowall i projectors així com per altres aplicacions d’inspecció crítica com poden ser diversos procediments de cirurgia mèdica o aplicacions militars en les que es precís comptar amb una gran resolució per poder treballar al màxim detall.

Però més enllà d’aquestes aplicacions inicials el 4K també ha arribat a l’habitatge del consumidor mig, sent cada vegada més comú tenir un televisor que reprodueixi en 4K o inclús un Smartphone capaç de gravar amb aquesta resolució. Independentment de l’aplicació que li vulguis donar, planteja’t que el 4K ha arribat per quedar-se.

#2: Projecció Làser

El projectors de vídeo tradicionals utilitzen bombetes de mercuri que gràcies a una gran quantitat de lúmens aconsegueixen una brillantor potent per la imatge projectada. Tot i així, amb una normativa europea de nova creació, impedeix la fabricació de làmpades més enllà del 2020. Per això, les principals marques estan treballant amb la substitució de les làmpades per emissors de làser blaus.

El bloc de llum, composar per una array de díodes làser blaus o vermells i blaus depenent de les marques, es dirigeix a uns discs de fòsfor on es creen els colors restants. Després, la llum dels 3 colors és dirigida als dispositius d’imatge (DLPs o LCDs) per a la creació de la imatge a projectar.

Quins beneficis ens aporta aquesta nova tecnologia? Els projector de làmpada ofereixen una expectativa de vida de 2.000/4.000 hores abans de tenir que reemplaçar la bombeta, mentre que la projecció lampless compta amb una expectativa de 20.000 hores sense reemplaçament. D’aquesta manera, no només estem parlant d’estalviar costs i temps, si no que també de beneficis ecològics.

Tot i que actualment el seu cost pot ser entre un 20% y un 30% major, en un termini d’amortització de 5 anys (vida útil en un ús de 10-12h al dia) l’estalvi en manteniment i consum elèctric rondaria el 25% amb la inversió inicial inclosa. 

#3: Cada vegada més sense fils

En els últims anys el sector de l’audiovisual, i el tecnològic en general, li ha plantat cara als cables. Cada cop estem més acostumats a treballar amb dispositius Wireless que faciliten tan el treball com l’experiència de l’usuari. Gràcies a les transmissions sense fils podem enviar senyals d’àudio i vídeo a través de xarxes o entre diversos dispositiu. Això implica la simplificació de l’enviament dels continguts cap al públic. Poder transportar senyals de vídeo i àudio d’alta definició sense cables durant els esdeveniments facilita molt el muntatge tècnic, evitant la col·locació dels cables per llocs incòmodes i perillosos. 

#4 Streaming

La retransimissió de vídeo en directés una altra de les tendències més populars, sobret tot a nivell d’usuari. Amb la introducció d’aquesta nova possibilitat en les principals xarxes socials com són Facebook o Instagram, o inclús amb l’augment d’usuaris de noves xarxes socials com Periscope, especialment dissenyat per a la retransmissió de vídeo en directe, qualsevol amb un Smartphone pot convertir-se en reporter de la seva pròpia vida, i això no hauria de passar desapercebut a les empreses.

#5 Realitat virtual

Y per acabar parlarem de la reina de totes les tendències en l¡àmbit audiovisuals; la realitat virtual. Es tracta d’una novetat totalment transversal ja que no només consisteix en una innovació tecnològica, si no que també de format de contingut, hàbits de consum i inclús model de negoci.

Aquesta nova indústria liderada per les ulleres Oculus Rift cada vegada compten amb més adeptes, i més enllà de les seves aplicacions més ocioses a mig camí entre els videojocs i el cinema, també s’introdueix en àmbits més divulgatius i científics.

En definitiva, el sector audiovisual segueix el seu curs i el 2017 no serà menys. Sense dubte un panorama prometedor que multiplica les possibilitats per a tot aquells professionals que ens dediquem a aquest  apassionat món. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.